Sockertång: Vad är det och vad är fördelarna?

Sockertång, eller Sugar kelp som det heter på engelska, är en art av tång som växer naturligt i våra hav runt om i världen.

Sockertång är enbladig brunalg som växer vilt i så kallade tångskogar 5-10 meter under havsytan, men under de senaste decennierna har den börjat odlas på rep utplacerade i havet.

Detta beror på att det den ökade medvetenhet om de negativa miljöeffekterna som utstår av storskalig tångskörd.

Vad är sockertång?

Sockertång är en näringsrik matkälla från havet som är kalori- och fettfattig och rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Tång innehåller mängder av omega-3, och det är dessutom en ekologisk hållbar matkälla.

Den har visat sig ha många hälsofördelar, bland annat genom att minska inflammation, förbättrar hjärthälsan och blodsockerkontrollen samt främjar viktminskning.

Sockertång är en typ av bladtång. Den är också känd under sitt vetenskapliga namn Saccharina latissima.

Arten förekommer naturligt i kalla vatten runt om i världen, bland annat i nordöstra Atlanten, Stilla havet och från Barents hav till Galicien i Spanien. I Sverige förekommer den främst på västkusten, från Skagerrak i norr till Skånes sydspets i Öresund och till Bornholm.

Växten innehåller sockeralkoholen mannitol, vilket bidrar till bladtångens söta smak, och därav också namnet sockertång.

Vilka är fördelarna med att äta sockertång?

Det finns många potentiella hälsofördelar i samband med att man äter sockertång. Bland dessa finns följande:

  • Minskad inflammation
  • Förbättra hjärtats hälsa
  • Främja viktminskning
  • Sänka blodsockernivåerna
  • Tillhandahålleren källa till viktiga vitaminer och mineraler

Sockertång är helt enkelt ett hälsosamt tillägg till varje diet på grund av dess näringsvärde och potentiella hälsofördelar.

Hur kan man använda sockertång i matlagning?

Sockertång kan användas på många olika sätt. Den kan ätas rå, kokt, inlagd eller torkad.

Den kan användas som wraps och sushirullar eller i sallader och soppor. Den kan också användas som krydda eller som förtjockningsmedel i såser och grytor.

Sockertångpulver kan användas som saltersättning i recept. Rökt torkad sockertång har dessutom en ger en stark umamismak som kan tillsättas i exempelvis såser och majonnäs.

Det börjar också komma flera produkter med sockertång såsom tångknäcke som görs av Nordic Seafarm, och Tonic Hav från Gbg Soda som innehåller sjöpung och sockertång.

Man kan helt enkelt säga att det finns det finns många möjligheter när det gäller att laga mat med sockertång.

Hur fungerar odling av sockertång?

Odling av sockertång sker i allmänhet i områden med rent vatten på västkusten. Växten förankras på havsbotten med ett rep eller en tråd och får växa.

När plantan har uppnått önskad storlek skördas den och förs i land för vidare bearbetning.

Efter skörden tvättas sockertången och sedanantingen torkas, picklas eller på annat sätt konserveras för senare användning.

Sockertången kan också används färsk i många rätter, t.ex. i sushirullar eller som dekoration på rätter.

Hur snabbt växer sockertång?

Sockertång växer mycket snabbt och kan växa upp till några meter per år under gynnsamma förhållanden.

Detta är väldigt bra och det gör sockertång till ett väldigt miljövänligt livsmedel eftersom det tar mycket kort tid att odla, samtidigt som det är väldigt nyttigt.

Sockertången är också lite unik eftersom det är av få växter som kan producera sockeralkoholen mannitol, vilket ger tången dess söta smak.

Var kan man köpa sockertång?

Sockertång börjar bli allt mer populärt på den svenska marknaden och varje år lanseras nya produkter med sockertång. Sockertång går bland annat att köpa hos Nordic Seafarm som säljer flera olika produkter med tång.

Nordic Seafarm är en av pionjärerna inom odling och förädling av sockertång i Sverige. Nordic Seafarm har som ambition att göra sockertång tillgänglig för alla och på sikt ersätta traditionellt animaliskt protein i många livsmedel.

Du börjar också kunna hitta sockertång på ett antal delikatessbutiker och fiskhandlare.

Andra vanliga frågor om tång

Nedan går vi igenom några andra vanliga frågor om sockertång.

Hur smakar sockertång?

Sockertång har en söt och lite mustig smak, och är därför mycket populär som ingrediens i många olika recept.

Torkad sockertång är en rik källa till umami och en utmärkt smakförstärkare och saltersättning.

Vad innehåller sockertång?

Sockertång innehåller sockeralkoholen mannitol, vilket bidrar till bladtångens söta smak.

Sockertång innehåller även höga halter av Järn, Jod, Magnesium, Zink, Kalium och Kalcium, samt flera olika vitaminer såsom Vitamin C, A, B1, B2 och D.

Vilket land konsumerar mest tång?

Tång är ett vanligt livsmedel i Asien, där japanerna konsumerar cirka 4 kg sjögräs per år. Det används också över hela världen som stabilisator och emulgeringsmedel tack vare sin naturliga sammansättning.

Idag börjar sockertång bli mer och mer populärt på den svenska marknaden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.