Fiskens hållbarhet: Hur länge håller fisken?

Desto kallare som du förvarar fisken, desto längre håller den sig. Fisken håller sig därför alltid längre i frysen, jämfört med om du hade förvarat den i kylskåpet.

Om du förvarar fisken i kylskåpet bör du låta den stå på den kallaste platsen. Den kallaste platsen kan variera beroende på vilket kylskåp det är men det är antingen längst ner eller längst upp i ditt kylskåp.

I denna artikeln kommer vi att gå igenom de olika sätten du kan förvara fisk och hur länge fisken håller sig på olika sätt.

Hur länge håller fisk i kylen?

Hur länge fisken håller i kylskåpet beror på om det är färsk eller tillagad fisk. Nedan går vi igenom hur länge fisken håller beroende på om den är färsk, tillagad eller inlagd.

Färsk fisk: 2-3 dagar

Tillagad fisk: 3-4 dagar

Torkad/inlagd fisk: 1 månad

Färsk fisk håller vanligtvis i ca 2-3 dagar, medan tillagad fisk kan hålla lite längre och i ungefär 3-4 dagar eftersom många av bakterierna har dödats vid tillagning.

Om fisken däremot är torkad eller inlagd kan den hålla betydligt längre i kylskåpet. Torkad eller inlagd fisk kan hålla sig i uppemot 1 månad.

Om du däremot har en låg temperatur i ditt kylskåp såsom 4 grader Celsius eller kallare, så kan fisken hålla sig något längre. Då kan man istället räkna med att färsk fisk håller i ungefär 3-5 dagar, medan tillagad fisk kan hålla uppemot en vecka.

Tänk dock på att alltid kontrollera om fisken är gammal innan du äter den om den har förvarat den länge i kylskåpet.

Om du är osäker på om fisken är gammal eller inte så kan du skölja den med kallt vatten och lukta på den. En gammal fiskfilé som inte är tillagad kommer att ha ett matt kött, och kan kännas lite kletig på ytan. Lukten på gammal fisk kan beskrivas som söt, sur eller syrlig.

Hur länge håller fisk i frysen?

Fisk i frysen håller mycket längre jämfört med i kylskåpet. I frysen så kan färsk fisk hålla i upp till 6 månader, medan tillagad fisk kan hålla i upp till 1-2 månader.

Eftersom fisken håller så mycket längre i frysen så är det alltid bäst att förvara fisk i frysen om du inte tror att du kommer att äta den inom en eller två dagar.

Om du redan förvarat fisken i kylskåpet så kan du också tillaga den och därefter frysa in den genom att exempelvis göra matlådor.

Hur länge håller fisk i rumstemperatur?

Man ska aldrig förvara fisk i rumstemperatur, detta gäller särskilt varma länder. Fisken kan då börja ruttna och bakterierna kan få gynnsamma förhållanden att utvecklas.

Generellt sätt så ska man aldrig förvara fisk i mer än 2 timmar i rumstemperatur. Om fisken är i plastförpackning, såsom fryst lax i portioner så kan den däremot hålla sig lite längre i rumstemperatur, i upp till 3-4 timmar.

Eftersom fisken inte håller särskilt länge i rumstemperatur så är det alltid bäst att förvara fisken i kylskåpet eller frysen om man inte ska tillaga den omedelbart.

Den fisken som håller längst är däremot den som hittar i konserv. På vår butik hittar du flera olika lyxiga fiskkonserver med en hållbarhet på 2-3 år om du vill ha lite inspiration.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.