Varukorg

Inga varor i varukorgen

Varför ska man salta fisk?

Det finns flera anledningar till att salta fisken. Genom att salta fisken förhindrar du att mikroorganismer sprider sig och förökar sig. Salt förhöjer även smakerna vilken leder till en godare fiskkött.

Varför saltar man fisk?

Salt kan ses som en av fiskens viktigaste krydda och är väldigt viktig för att tillaga en god fisk. När man tillagar fisk ska man försöka salta fisken så tidigt som möjligt så att saltet får tillräckligt med tid att tränga in i fisken.

När man saltar fisken gör det att vatten drar sig ut från fisken, vilket leder till ett fastare fiskkött. Salt kan även ses som en smakhöjare och är viktigt för att få en bra smak på fisken.

När man saltar fisk brukar man ofta säga att man rimmar fisken. Du kan antingen torrimma fisken vilket innebär att du saltar fisken normalt, eller så kan du rimma fisken i saltlag vilket kan ge en jämnare salta.

När du rimmar fisken gör du det vanligtvis från 30 minuter upp till ett dygn. Resultatet blir en smakrik fisk och ett fastare fiskkött.

När man rimmar fisken i saltlake brukar man säga att man behöver 1 liter vatten och en halv dl salt för 1 kg fisk. Om du även vill ha en lite rundare smak kan du även tillsätta omkring 2 matskedar socker i saltlösningen.

Vad är skillnad på lakesaltning och torrsaltning?

Saltlake är salt upplöst i vätska som man lägger fisken i för att den ska kunna hålla under längre tid. Fisk som står i saltlake kan klara sig upp emot ett helt år. Torrsaltning innebär istället att man lägger fisken i grovt salt som gör att vattnet drar sig ut från fisken.

Lakesaltning var väldigt vanligt förr och det var ett effektivt sätt att kunna ta vara på större mängder fisk och kunna lagra den under en längre tid.

Det vanligaste exemplet där lakesaltning förekommer idag är förmodligen räkor eller kräftstjärtar i lake som är en vara som finns i nästan alla affärer.

Om man torrsaltar eller lägger fisk i saltlake är det viktigt att fisken är färsk innan och att man använder rikligt med salt. Om du använder för lite salt kan fisken bli dålig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *