Vad kan man göra med torskrom?

Torskrom åts mycket förr och är ett bra exempel på rustik och enkel husmanskost från förr. Vi älskar torskrom och vi tänkte därför dela med oss av vad man kan göra med torskrom i detta inlägget.

Vad är torskrom?

Torskrom kommer från fisken torsk och säljs i många olika format. Torskrommen är orangefärgad och kornen ca 0,5-1 mm stora. Torskrom säljs i flera olika sätt såsom naturell, rökt eller saltad och rökt. 

Till största delen så säljs däremot rommen i tuber och som smörgåspålägg, och du hittar exempelvis torskrom i kalles kaviar. Men du kan också köpa torskrom som konserv, vilket du exempelvis kan göra av oss på Tollans Fisk. Tidigare fanns även torskrom på burk i flera butiker men nuförtiden är det svårt att få tag i. 

Vad kan man göra med Torskrom?

Det finns många sätt som man kan tillaga torskrom, beroende på om du har färsk torskrom eller har köpt torskrom på burk. Exempelvis är stekt torskrom en gammal klassiker, men det går också att tillaga inkokt torskrom. Stekt torskrom är dessutom Tollans favorit.

Om man har fått tag på färsk torskrom är det otroligt gott att steka i omkring 15 minuter i en massa smör, tills att rommen har fått lite stekyta. Salta och peppra dessutom rommen under tillagning. Därefter kan du skära upp de halvvägs och steka på lite mer, och glöm inte bort att salta!

Du kan även tillaga inkokt torskrom genom att låta rommen sjuda i omkring 5 minuter. Tillsätts kryddor även kryddor såsom en knippe dill, peppar och salt. Efter att du tillagat rommen kan du antingen äta den direkt med lite majonnäs på en smörgås eller vända den i lite mjöl för att senare steka upp den. 

Om du köper torskrom på burk är det gott att äta den direkt på smörgåsen, men många gillar också att steka upp den med en massa smör.

Torskrom Lyx 200g

Ro hem lyxig torskrom från danska Amanda Seafoods. En riktig klassiker på matbordet. God att steka eller som pålägg på knäckebrödet till frukost.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

  1. Intressant läsning. Själv brukar jag också bara skära upp romen i bitar, panera i ströbröd och sedan steka i smör. Kanongott.