Varukorg

Inga varor i varukorgen

Vad kan man göra med torskrom?

torskromssallad

Torskrom åts mycket förr och är ett bra exempel på rustik och enkel husmanskost från förr. Vi älskar torskrom och vi tänkte därför dela med oss av vad man kan göra med torskrom i detta inlägget.

Vad är torskrom?

Torskrom kommer från fisken torsk och säljs i många olika format. Torskrommen är orangefärgad och kornen ca 0,5-1 mm stora. Torskrom säljs i flera olika sätt såsom naturell, rökt eller saltad och rökt. 

Till största delen så säljs däremot rommen i tuber och som smörgåspålägg, och du hittar exempelvis torskrom i kalles kaviar. Men du kan också köpa torskrom som konserv, vilket du exempelvis kan göra av oss på Tollans Fisk.

Tidigare fanns torskrom på burk i flera matbutiker, såsom Willys, ICA och Hemköp, men nuförtiden är det svårt att få tag i torskrom. Majoriteten av alla matbutikerna har numera tagit bort produkten från sitt sortiment på grund av låg efterfrågan.

Vad kan man göra med Torskrom?

Det finns många sätt som man kan tillaga torskrom, beroende på om du har färsk torskrom eller har köpt torskrom på burk. Exempelvis är stekt torskrom en gammal klassiker, men det går också att tillaga inkokt torskrom. Stekt torskrom är dessutom Tollans favorit.

Om man har fått tag på färsk torskrom är det otroligt gott att steka i omkring 15 minuter i en massa smör, tills att rommen har fått lite stekyta. Salta och peppra dessutom rommen under tillagning. Därefter kan du skära upp de halvvägs och steka på lite mer, och glöm inte bort att salta!

Du kan även tillaga inkokt torskrom genom att låta rommen sjuda i omkring 5 minuter. Tillsätts kryddor även kryddor såsom en knippe dill, peppar och salt. Efter att du tillagat rommen kan du antingen äta den direkt med lite majonnäs på en smörgås eller vända den i lite mjöl för att senare steka upp den. 

Om du köper torskrom på burk är det gott att äta den direkt på smörgåsen, men många gillar också att steka upp den med en massa smör.

 

Torskrom Lyx 200g

Ro hem lyxig torskrom från danska Amanda Seafoods. En riktig klassiker på matbordet. God att steka eller som pålägg på knäckebrödet till frukost.

5 kommentarer

  1. Intressant läsning. Själv brukar jag också bara skära upp romen i bitar, panera i ströbröd och sedan steka i smör. Kanongott.

  2. torskromlåda. Blanda en burk med ett ägg, 1,5 dl grädde, massa finklippt dill. Lite salt och pepper. Lägg i smörad form och gör klar i ugnen 175g 30-45 min. Busgott på jul, påsk och midsommarbordet. Gör alltid dubbel omgång eftersom det är så gott. Vänligen Lena.

  3. Recept på torskromslåda från 90-talet.
    Smörj en form
    Mosa 2 burkar torskrom
    Hacka en bunt dill (eller fryst)
    och lägg ovanpå romen.
    1 burk konserverade hela tomater
    Häll av spadet och lägg tomaterna ovanpå och tryck till dom lite lätt.
    Salt o peppar efter behov.
    Häll i 2 dl grädde.
    Toppa med riven ost.
    200 grader i 25 min.
    Serveras med kokt ris och en grönsallad.
    Lovar att ni kommer att gilla denna rätt.

    • Hej! Vi åt ofta i ungdomsåren torskromslåda för då var det en av de billigaste rätterna som vi hade råd att köpa med bara studiepeng. Nu vill vi ha en nostalgiafton på vår bröllopsdag men vet inte i vilka affärskedjor som tillhandahåller torskrom på burk. Vet du? Med vänlig hälsning, Gunilla

  4. På 50-talet gjorde Mor och hennes väninnor jättegott smörgåspålägg av torskrom. Man blandade en burk torskrom med majonäs och hackad gräslök till en ganska slät röra, detta breddes på knäckebröd eller batiks, det var jättegott 🤤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *