Går det att äta stängda musslor?

Kanske har du någon gång läst att ett slutet skal efter kokningen är ett tecken på att musslan var död redan innan du började koka den, och att det är samma sak som att musslan hunnit bli dålig och inte bör ätas.

I denna artikeln kommer vi gå igenom om detta påståendet verkligen är sant och vad som händer om man skulle äta dåliga musslor.

Kan man äta oöppnade musslor?

Svaret på denna frågan är både ja och nej, eftersom anledningen till varför musslan är oöppnad mussla kan bero på två saker. Anledningen till varför musslan är oöppnad kan exempelvis bero på att den har kraftigare muskler och därför öppnar sig senare än andra musslor.

Överlag så har öppnandet av musslan inget att göra med musslans kvalité. Detta beror på att det är musslans muskler som håller skalen stängda, och först när musklerna kokar sönder så kommer skalet på musslan att öppnas.

Eftersom vissa muskler kan ha större och kraftigare muskler innebär detta också att musslorna kommer behöva olika lång kokningstid och det kan vara anledningen till varför en del musslor ännu inte har öppnat sig.

Vanligtvis går det att låta grytan koka några minuter till så kommer dessa musslor förmodligen också att öppna sig. Tänk däremot på att det kan vara bra att ta ut de musslor som är klara för att förhindra överkokning av de musslor som är klara.

Om musslan däremot fortfarande inte öppnar sig efter några minuter till kokning så kan du även överväga att öppna den med en kniv. När du gör detta kommer du snabbt känna om musslan är dålig eller inte på lukten.

Om en mussla luktar illa så är det en dålig mussla och den ska du inte äta. Om musslan däremot luktar bra och ännu inte öppnat sig beror det förmodligen på att musslans muskler är kraftigare jämfört med de andra musslorna.

Vad händer om man äter dåliga musslor?

Om musslan är dålig kan den innehålla bakterier, virus och andra marina toxiner från alger som är skadliga för oss människor. Detta är anledningen till varför man inte ska äta dåliga musslor.

Om du äter en dålig mussla är det framförallt vanligt att bakterier och virus orsakar magsjuka. I flera fall gäller detta också för vissa av toxinerna från alger, men det finns andra som är farligare och till och med kan orsaka skador på hjärnan.

Om du misstänker att en mussla är dålig är det därför bäst att inte äta den. Vanligtvis känner man tydligt på lukten om musslan är dålig eller inte.

Hur luktar dåliga musslor?

Kanske undrar du nu hur dåliga musslor egentligen luktar, och även om lukten är svår att beskriva så kan man säga att det finns tydliga nyanser mellan en bra och dålig mussla.

På grund av detta så behöver du inte vara orolig för att du ska få i dig en dålig mussla för en dålig mussla luktar verkligen riktigt illa.

Ibland kan även musslor vara öppnade från början och då är ännu ett sätt att identifiera om den är dålig eller inte att knacka lätt på skalet. Om musslan är bra kommer den då att stänga sig själv, och om den inte är det är det bäst att kasta bort den.

Kort sagt kan man äta både oöppnade och öppnade musslor, men om en mussla luktar illa är det troligen för att den har blivit dålig och man bör inte äta den.

Tips! Kolla in vår produkt Hjärtmussla i Kallpressad Rapsolja från FANGST.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.