Varukorg

Inga varor i varukorgen

Är sjöpungar framtidens mat?

Idag hittar man sjöpungar i några få unika matvaror såsom Marine Tastes umamifond, och nu verkar som det bara vara en tidsfråga innan sjöpungen kommer att ansluta sig till de andra mer vanliga matvarorna.

För några dagar sedan rapporterade exempelvis SVT om Spekeröds förskola blev först i världen med att bli serverade sjöpungfärs.

I en intervju sa Karin Hermansson till SVT att sjöpungen är ”klimatsmart, växer i havet här i närheten och påverkar inte klimatet”.

Så frågan är, kan sjöpungar vara framtidens mat?

Är sjöpungar framtidens mat?

Tidigare så vara det mycket snack om att insekter var framtidens mat, men man kan inte riktigt säga att det har tagit fart på ett stort sätt.

Insekter ses fortfarande som något exotiskt som människor inte är vana vid att äta, trots att de faktiskt är mycket näringsrika och hållbara. Det känns också som att äta insekter skulle vara ett ganska stort steg för många människor.

Så hur är det med med sjöpungar?

En del verkar tyda på att sjöpungar kan bli nästa stora grej när det gäller hållbara fisk- och skaldjursprodukter. Det har exempelvis ett högt näringsinnehåll och innerkroppen består av hela 65 procent protein, samtidigt som det är rika på omega 3.

Än så länge har det däremot funnit väldigt få produkter med sjöpungar, men allt fler produkter är påväg såsom sjöpungsfärsen som förskolebarnen i Stenungsund blev de första i världen att testa.

Hur smakar sjöpungsfärs?

Enligt Karin Hermansson så går det att likna sjöpungsfärsen med kycklingsfärs, vilket gör att den enkelt kan ersätta andra köttprodukter i exempelvis, hamburgare, pastarätter såsom lasagne eller kanske till och med tacos?

Oavsett vad man väljer att använda sjöpungsfärsen för, så står det säkert att sjöpungen kommer att bli ett spännande nytt tillskott i köket.

Än så länge går det däremot inte att köpa hem sjöpungsfärs, men förhoppningsvis ändras det senare under hösten!

Är du också nyfiken på att prova denna nya spännande matprodukt?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *