Varukorg

Inga varor i varukorgen

Fond och buljong – Vad är skillnaden?

soppa

Skillnaden mellan fond och buljong är att fonden brukar vara mer koncentrerad och ha en mer intensiv smak. Buljong kan vanligtvis vara lite mildare i smaken, även om den också kommer ha en sälta och kan vara koncentrerad beroende på hur den görs.

Fond brukar också vara något tjockare, medan buljongen är mer vattnig.

Bortsett från dessa skillnader så är fonder och buljonger väldigt lika, och de används för samma syfte och görs på samma sätt.

Vad är en buljong?

Grunden i de flesta buljongerna brukar vara grönsaker, kött, skaldjur eller fisk som kokas upp i vatten tillsammans med kryddor. Det finns många olika sorters buljonger, och de kan vara både starka och milda i smaken.

Buljonger används ofta som bas i soppor eller grytor. De kan även användas för att krydda maträtter såsom ris, risotto och pasta.

Vi gillar exempelvis att ersätta salten med en buljongtärning i riset för att ge det en godare smak. Buljong innehåller även flera mineraler som är bra för kroppen, så det är ett perfekt tillskott till maten.

Några vanliga kryddor i buljonger är vitlök, timjan, lagerblad, rosmarin, pepparkorn och salt.

Vad är en fond?

Fonden kan liknas som en mer koncentrerad buljong och den har en mer intensiv smak. Fonden görs ofta av kött-, fisk-, skaldjurs- eller grönsaksavfall som kokas länge för att ge den en tjockare konsistens och en mer koncentrerad smak.

Fonden kan användas för att ge mer smak och djup till flera olika maträtter såsom soppor, grytor och såser.

Några vanliga fonderna som går att köpa i de flesta matbutikerna är kycklingfond, grönsaksfond och kalvfond.

Det finns också flera andra fonder som gör på unika råvaror, såsom Ciona umami fond som görs på sjöpungar.

Olika typer av buljonger och fonder

Det finns olika typer av fond och buljong, beroende på vilken typ av smak och konsistens du är ute efter.

Kycklingbuljong: Kycklingbuljong görs på kycklingavfall, såsom skrovet av från ugnsgrillad kycklingen som kokas tillsammans med grönsaker och kryddor. Kycklingbuljong är relativt mild i smaken och är populär att använda i soppor eller grytor.

Fiskbuljong: Fiskbuljongen görs på liknande sätt som kycklingbuljongen, men med fiskavfall istället. Det går attt göra riktig god fiskbuljong på fiskskrov eller huvud från plattfisk, gös eller torsk.

Skaldjursbuljong: Skaldjursbuljong kan göras på räkskal, kräftskal, krabbskal eller hummerskal. Denna buljong är mycket intensiv i smaken och används ofta för att krydda maträtter såsom pasta och risotto.

Köttbuljong: Köttbuljong görs vanligen av kyckling-, gris- eller nötkött avfall såsom köttben, tillsammans med flera grönsaker och kryddor. Buljongen är mycket intensiv i smaken och används ofta för att ge maträtter en djupare smak.

Grönsaksbuljong: Grunden i en grönsaksfond görs ofta på lök, morot och rotselleri, tillsammans med flera andra grönsaker och kryddor såsom  persiljestjälkar, lagerblad och peppar, purjolök, svamp, vitlök, timjan och dragon. Grönsaksbuljong fungerar utmärkt till såser, ris, pastarätter, soppor och mycket mera.

Hur mycket fond motsvarar en buljongtärning?

Om du lagar mat hemma och inte har fond eller buljong hemma så går det enkelt att ersätta det ena med det andra. Om du vill ersätta fond med en buljongtärning så kan du räkna på att en buljongtärning motsvarar 1,5 msk fond.

Du kan också göra tvärtom och ersätta en buljongtärning med 1,5 msk fond som du blandar i med 0,5 liter varmt vatten.

Tänk dock på att smaka dig fram så att maten inte blir för salt. Det är lätt att tillsätta mer fond eller buljong vid behov, men det är svårare att ta bort fonden eller buljongen när du redan har lagt till den.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *