Varukorg

Inga varor i varukorgen

Hur vet man om fisken är färsk eller dålig?

lax

Om fisken är dålig så är det vanligt att den har ett matt kött med en kletig yta. Ibland kan även gulaktiga fläckar förekomma på fiskens yta om den är dålig. Doften på en dålig fisk är vanligtvis obehagligt söt eller syrlig.

Detta kan jämföras med färsk fisk, som ska ha en fin smak av hav och frisk doft. Om fisken smakar fränt eller surt är det bäst att inte äta den.

I denna artikeln kommer vi att ge några tips på hur du kan avgöra om fisken är färsk eller dålig.

Hur vet man om fisken är färsk eller dålig?

Det finns flera saker som man ska titta på när man handlar fisk. Dessa saker är:

  • Fiskens kött ska vara fast och ha en vit eller rosa färg beroende på vilken fisk det är, inte matt och gulaktig.
  • Fisken ska inte lukta illa utan snarare lukta friskt av havet. Om du känner dig osäker på doften kan du skölja fiskfilén i kallt vatten och lukta på den igen. Doften på en dålig fisk är vanligtvis obehagligt söt eller syrlig.
  • Fisken ska inte ha några fläckar eller andra tecken på skada.

För att ta reda på om fisken är färsk eller dålig så kan man också kolla på fångst- eller inköpsdatum, men nackdelen med detta är att datumen inte ger hela bilden eftersom det verkliga datumet kommer bero på hur fisken har lagrats och hanterats.

När man handlar fisk eller ska äta fisk så är det alltid bäst att inte kolla sig blint på datumet, utan istället själv försöka avgöra om fisken är ätbar genom att kolla på dess utseende och doft.

Är det farligt att äta gammal fisk?

Livsmedelsverket rekommenderar att man aldrig ska äta fisk som har passerat sitt utgångsdatum och är gammal. Detta beror bland annat på att gammal fisk kan innehålla listeria bakterier som är farliga för människor, och speciellt barn, gravida, äldre och de med nedsänkt immunförsvar.

Om man äter gammal fisk så är den vanligaste symtomen illamående, men det finns även andra symtom som är vanliga i kombination med matförgiftning såsom kräkningar, magsmärtor och diarré.

Symtomen från en matförgiftning brukar komma inom 24-48 timmar efter man har ätit fisken så om du märker att du blir illamående eller får andra symptom efter att ha ätit fisk så beror det troligtvis på att fisken du åt var gammal.

Det är alltid viktigt att vara försiktig med maten som är gammal, eller har passerat sitt utgångsdatum. Om man misstänker att den mat man planerar att äta har blivit gammal så ska man avstå från att äta den och kasta den i stället.

Fördelen med fisk är att det är väldigt enkelt att upptäcka om fisken är gammal och har passerat sitt utgångsdatumet. Gammal fisk skiljer sig väldigt från t färsk fisk, så det är lätt att se skillnaden.

Gammal fisk har vanligtvis ett matt kött och en kletig yta. Ibland kan även gulaktiga fläckar förekomma på fiskens om den är väldigt dålig. Doften på en dålig och färsk fisk är också enkel att särskilja, och en gammal fisk kommer att lukta obehagligt söt eller syrlig.

Hur länge håller fisk i kylen?

Fiskens hållbarhet kommer att bero på om det är färsk eller tillagad fisk. Färsk fisk brukar vanligtvis hålla i ca 2-3 dagar i kylskåpet, medan tillagad fisk kan hålla i ungefär 3-4 dagar eftersom många av bakterierna i fisken dödas vid tillagning.

Om fisken däremot är torkad eller inlagd så kan den hålla betydligt längre i kylskåpet. Torkad eller inlagd fisk kan hålla sig i uppemot 1 månad i ett kylskåp.

Ett annat sätt att öka hållbarhet på fisken är att sänka temperaturen i kylskåpet eftersom bakterierna då inte får så bra livsmiljö. Om du exempelvis har 4 grader Celsius i kylskåpet kan man vanligtvis räkna med att färsk fisk håller uppemot 5 dagar i kylskåpet.

För mer om fiskens hållbarhet så kan du läsa vår artikeln om hur länge fisken håller i kyl och frys.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *