Varukorg

Inga varor i varukorgen

Havsabborre: Allt som du behöver veta

Havsabborren, som heter dicentrarchus labrax på latin, är en fisk som förekommer längs kusterna i östra Atlanten från Norge till Senegal (och över hela Nordsjön) samt i Medelhavet och Svarta havet.

På engelska, är fisken också allmänt känd som sea bass, men på svenska säger man havsabborre.

Fakta om havsabborren

Havsabborren har en grå-silverfärgad kropp täckt av tjocka fjäll och två ryggfenor, med mörkare rygg, ljus buk och två ryggfenor.

På latin heter fisken dicentrarchus labrax, och det är en fisk som kan leva både i saltvatten och bräckt vatten.

Fisken är en nära släkting till den vanliga svenska abboren, men faktum är att den liknar mer gösen i utseende.

Havsabborre är också en marin fiskart som vanligtvis simmar i stim. Den trivs framförallt i lite varmare vatten och hittas vanligtvis i kustnära havsmiljöer eller vid flodmynningar.

Havsabborren är även ett rovdjur och dess föda består främst av mindre fiskar, som sill, makrill, sandål och skarpsill, men den äter även kräftdjur, som krabbor och räkor.

En havsabborre kan leva i cirka 30 år och kan bli upp till en meter lång och väga upp till 15 kg. Detta gör det till en av de större rovfiskarna i vårt svenska vatten.

Finns det havsabborre i Sverige?

Ja, eftersom havsabborren förekommer längs kusterna i östra Atlanten innebär det att havsabborren också går att fiska längs Sveriges västkust.

Den svenska västkusten är inte lika varm som Medelhavet, men den är ändå tillräckligt varm för att havsabborre ska kunna leva där.

Samtidigt tenderar havsabborrarna i det svenska vattnet inte att bli lika stora och om man är ute efter de större fiskarna ska man söka sig till längre ner i Europa.

Vad kan du göra med havsabborre?

Havsabborre är en är en god fisk att äta och är perfekt för grillning, rökning eller stekning. Fisken har en mild och delikat smak och köttet är fast men ändå mört.

Några rätter som innehåller havsabborre är:

  • Grillad havsabborre med citron och timjan
  • Havsabborre med rostade grönsaker
  • Stekt havsabborre med tartarsås
  • Rökt havsabborrepaté

Vanligtvis går havsabborre att köpa hos flera fiskhandlare och stormarknader, och havsabborrar i butik brukar väga omkring 500 gram.

Om du vill fiska havsabborre själv måste du söka dig till längre ner i Europa och varmare vatten. Detta beror på att EU-kommissionen har beslutat om striktare regler för fiske efter havsabborre i norra Europa.

Sportfiske av havsabborren tillåts året runt men fisken ska returneras på de flesta håll. Beståndet av havsabborre i norra Europa är under hård och det är därför viktigt att vi alla följer reglerna.

Hur mycket kostar havsabborren i butik?

Havsabborre är en rätt så dyr fisk och det är inte ovanligt att den kostar omkring 200-300 kronor per kilo.

Det innebär att en havsabborre från butiken vanligtvis kostar omkring 100-150 kronor om du köper en på 500 gram.

Är det mycket ben i havsabborre?

Man hade kunnat säga att havsabborren kan liknas med vanlig svensk abborre eller gösen när man pratar om hur benig fisken är.

Detta innebär att det finns en hel del ben i havsabborre, men de är vanligtvis lätta att ta bort.

Om du filéar fisken är det bästa sättet att ta bort benen är att skära längs köttet på båda sidor av fisken och sedan försiktigt dra ut filén.

Om du däremot köper en filéad fisk kommer en fiskmästare vanligtvis redan ha tagit bort benen från fisken och då behöver du inte oroa dig.

Hur tillagar man havsabborre?

Som vi nämnde tidigare är havsabborre en bra fisk att grilla, röka eller steka. Fiskens milda och delikata smak passar bra ihop med många olika smaker.

Här får du några tips på hur du tillagar havsabborre:

  • Om du grillar havsabborre är det bäst att använda en grillpanna eller aluminiumfolie för att förhindra att fisken faller mellan gallren. Fisken går även utmärkt att rökas.
  • Förutom salt och peppar kan du smaksätta din havsabborre med t.ex. citron, timjan eller olja och vinäger.
  • En stekt havsabborre passar bra ihop med en kall sås, som t.ex. tartarsås, aioli eller remouladsås.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *