Varukorg

Inga varor i varukorgen

Hjärtmusslor – Allt som du behöver veta om hjärtmusslan

hjärtmussla

Hjärtmusslan har fått sitt namn efter sin hjärtliknande form och det är en av de vanligaste musselarter i skandinaviska vatten.

De kan bli uppemot 6 centimeter i bredd och har en smutsvit till gulbrun färg på sitt skal. De har även tydliga åsar, eller linjer, som löper från toppen av skalet till dess kanter.

I denna artikeln kommer vi gå igenom allt du behöver veta om hjärtmusslan.

Vad är hjärtmusslor?

Hjärtmusslor tillhör gruppen blötdjur, och de lever på havets botten och använder sina skal för att skydda sig från den hotfulla omgivningen.

Musslan har fått sitt namn från sin hjärtliknande form och är en av de vanligaste musselartarna i skandinaviska vatten. På engelska kallas hjärtmusslan för Common cockle.

Musslan kan nå uppemot 6 centimeter i bredd och har en smutsvit till gulbrun färg på sitt skal. Dessutom har hjärtmusslan tydliga åsar, eller linjer, som löper från toppen av skalet till dess kant.

Arten beskrevs först av Carl von Linné i Systema Naturae 1758, under namnet Cardium edule.

Föda

Hjärtmusslan tillhör gruppen en filtrerare, vilket innebär att den tar upp näringsämnen från vattnet som passerar genom dens skal. Musslan äter plankton, bakterier och alger.

Filtreringsprocessen kan också jämföras med vattenrening eftersom delar av skräpet fastnar i musslan och bland annat används för att bygga upp musslans skal.

Musslor gör därför också haven renare.

Miljö

Hjärtmusslan hittas på flera platser runt kustområdena i norra och östra Atlanten.

Det går att hitta hjärtmusslor från Island och Norge, Sverige i Europa, ner till till Senegal och västra Afrikas kust.

I Sverige och övriga länder i Europa hittas de mest i vikar och salta flodmynningar. De hittas ofta nergrävda i sanden där de kan förekomma i stora mängder.

Hur används hjärtmusslan i matlagning?

Hjärtmusslor är populära och de använda inom många olika rätter, och i länder runt om i Europa.

De kan ätas kokta, stekta eller råa och används i allt från sallader, pastarätter till soppor och olika grytor.

Några populära maträtter med hjärtmusslor är exempelvis olika fisksoppor, hjärtmusslor med rosévin, och Spaghetti alle vongole.

Innan man tillagar färska hjärtmusslor är det däremot viktigt att först tömma musslorna på sand och grus före matlagning. Detta beror på att hjärtmusslan vanligtvis gräver ner sig i sanden och därför behöver det först rengöras.

Det enklaste sättet att tömma musslor på sand och grus är genom att lägga dem i en kastrull med kallt is vatten (1,5 msk salt per liter vatten) i ungefär en timme. Därefter kan musslorna tillagas genom exempelvis kokas upp.

Hur mycket kostar hjärtmusslor i affären?

Om du vill köpa färska hjärtmusslor så kan du förvänta dig att betala ungefär 150-200 kronor per kilo. Priset kan variera en hel del beroende på region, årstid och affärens erbjudande.

Man ska även tänka att musslornas skal drar upp priset en hel del, eftersom det väger väldigt mycket.

Det går även att köpa rensade och färdiga hjärtmusslor på konserv, vilket är något billigare och enklare att få tag i. Vi på Tollans Fisk säljer bland annat Hjärtmusslor i kallpressad rapsolja, till ett bra pris.

Hjärtmusslor på konserv kan vara ett bra alternativ om du vill göra det enkelt men gott för dig, eller om du känner att du vill tillaga musslorna själv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *